A Story of Jacques Cousteau in “Manfish” by Jennifer Berne

Manfish: A Story of Jacques Cousteau is written by Jennifer Berne and illustrated by Eric Puybaret. Originally released in 2008, this paperback edition is published in 2015 by Chronicle Books. Manfish is a book for kids of 5–8 years, but older readers will enjoy it too, I am more than sure.

This is the life story of a famous oceanographer Jacques Cousteau. He was born in France and loved the water from the very beginning. Since childhood, Jacques dreamed of being able to breathe underwater. He spent his days playing and creating. He wrote little books that he illustrated and was fascinated by machines. He studied blueprints and built models. Movies fascinated him, too. How movies were made, how cameras worked.

He saved money until he could buy a small home-movie camera, the book tells. Then he began to film everything around him. He filmed his family and dressed up as a villain to film himself. Jacques was always the star, the director, the writer. When Jacques finished school he joined the French Navy. Its ship sailed the world and he filmed everything he saw. One day a friend gave him goggles. He went into the ocean and discovered the magical underwater world. His life was changed forever. 

It was Jacques Cousteau who later invented the aqualungs or “water lungs”. His childhood dream had come true. He could breathe underwater. He had become a manfish. He was ready to explore the all oceans and seas so he bought a big old warship Calypso and turned it into an expedition ship. He gathered a team and started his journey. Cousteau dived and filmed the amazing world beneath the water surface and showed it on cinemas and TV to millions of people.

Manfish is a book of wonders. The illustrations beautifully depict the depths of the sea and the story inspires not only to know more about Cousteau but to dare to become an explorer of some new worlds yourself. It’s amazing to realize that rarely anyone else before Cousteau had really seen the underwater world deeper than the breath would let you. There have been diving bells and heavy diving helmets, but none of them gave the freedom to fly through the water with lungs on your back. There was no manfish before Cousteau.

Jennifer Berne, Eric Puybaret. Manfish: A Story of Jacques Cousteau, 2008. Chronicle Books, 2015

***

Grāmatas “Cilvēkzivs: Stāsts par Žaku Kusto” (Manfish: A Story of Jacques Cousteau) autore ir Ņujorkā dzimusī Dženifere Berne, ilustrators – Ēriks Paiberets no Francijas. Pirmoreiz grāmata tika publicēta 2008. gadā, bet Bērnu Jūras bibliotēkā ir 2015. gadā klajā laistais mīksto vāku izdevums. “Cilvēkszivs” ir grāmata bērniem vecumā no 5 līdz 8 gadiem, taču arī vecāki lasītāji to pilnīgi noteikti izbaudīs.

Grāmata ir slavenā okeanogrāfa Žaka Kusto dzīvesstāsts. Viņš piedzima Francijā un jau no pirmsākumiem iemīlēja ūdeni. Kopš bērnības Žaka sapnis bija spēt elpot zem ūdens. Savas dienas viņš vadīja spēlējoties un radot. Viņš taisīja mazas grāmatiņas, kuras pats sarakstīja un ilustrēja, un viņu fascinēja dažnedažādas mašīnas. Viņš pētīja rasējumus un būvēja modeļus. Arī kino viņu fascinēja. Tas, kā tika uzņemtas filmas, kā darbojās kameras.

Žaks krāja naudu, līdz varēja nopirkt savu pirmo mazo kameru. Kad kamera bija viņa rokās, viņš to vispirms izjauca, tad salika no jauna kopā, un sāka filmēt pilnīgi visu. Viņš filmēja ģimenes locekļus, pats saģērbās kā ļaunais tēls un filmēja arī sevi. Žaks vienmēr bija gan zvaigzne, gan režisors, gan scenārija autors. Kad Žaks pabeidza skolu, viņš pievienojās Francijas jūras flotei. Tās kuģis ceļoja apkārt pasaulei, un viņš iemūžināja visu, ko redzēja. Kādu dienu draugs viņam iedeva brillītes niršanai. Žaks ienira okeānā un atklāja maģisku zemūdens pasauli. Viņa dzīve izmainījās uz visiem laikiem.

Tieši Žaks Kusto vēlāk izgudroja akvalangu jeb “ūdens plaušas”. Viņa bērnības sapnis bija piepildījies: Žaks spēja elpot zem ūdens. Viņš kļuva par cilvēkzivi. Lai izpētītu visus pasaules okeānus un visas pasaules jūras, viņš iegādājās lielu, vecu karakuģi Kalipso un pārvērta to par ekspedīciju un izpētes kuģi. Viņš savāca komandu un devās ceļojumā. Kusto nira un filmēja neaptveramo pasauli, kas slēpjas zem ūdens, un pēcāk demonstrēja to miljoniem cilvēku kinoteātros un uz TV ekrāniem. Vēlākos gados viņš pievērsa sabiedrības uzmanību tam, cik piesārņoti kļūst pasaules ūdeņi.

“Cilvēkzivs” ir brīnumu pilna grāmata. Ilustrācijas skaisti attēlo jūras dzīles, kamēr stāsts iedvesmo ne tikai uzzināt vairāk par Kusto dzīvi, bet arī uzdrošināties pašam kļūt par kādas pasaules pētnieku. Šķiet fantastiski apzināties, ka pirms Žaka Kusto reti kurš bija redzējis zemūdens pasauli dziļāk un ilgāk par elpas vilcienu. Viņš bija arī viens no pirmajiem, kas to tik krāšņi atainoja kino, lai ar redzēto iepazīstinātu visu pārējo pasauli. Protams, jau pāris gadsimtus bijuši niršanas zvani un smags nirēju ekipējums, taču neviens no tiem vēl nebija devis tādu brīvību, kādu panāca Kusto ar savu izgudrojumu. Akvalangs ļāva lidot cauri zemūdens pasaulei ar maģiskām plaušām uz muguras. Pirms Kusto vēl neviens nebija kļuvis par cilvēkzivi.

Ja vēlies izšķirstīt un izlasīt šo grāmatu angļu valodā, dod man ziņu!

Leave a comment